top of page

Co to szynkowar?

Odpowiedź na to najczęściej zadawane pytanie jest banalnie prosta! Szynkowar to urządzenie pozwalające na przygotowanie domowych szynek, potrawek oraz dań wegetariańskich.

 

Przy jego pomocy przygotujesz nie tylko roślinne pasty i pasztety, ale również pyszne dania obiadowe i smaczną, zdrową wędlinę kanapkową. W dalszej części strony znajdziesz wiele sprawdzonych przepisów m.in. na pasztet, pierś, łopatkę, schab i szynkę z szynkowara. Możliwości jest jednak o wiele więcej!

Korzystając z tego urządzenia, z powodzeniem przygotujesz domowy baleron, boczek, mielonkę i golonkę – a wszystko to bez konserwantów i chemicznych dodatków!

Szynkowar - jak działa?

zestaw-szynkowar-sluszny-kes-1-5-kg-3130

Działanie szynkowaru polega na umieszczeniu wypełnionego wsadem urządzenia w wodzie, której temperatura nie powinna przekraczać 90 stopni. Poprzez wykorzystanie parzenia, a nie gotowania wkładu mamy szansę uzyskać aromatyczne, smaczne i soczyste wędliny, a także kremowe pasztety i pasty roślinne. Wszystkie dania, które przygotujesz w szynkowarze we własnym domu będą pozbawione konserwantów oraz sztucznych dodatków, a co za tym idzie przyczynią się do wprowadzenia w Twój nawyk zdrowej kuchni! 

Jak wygląda i jak jest zbudowany szynkowar?

Szynkowar to stalowe urządzenie o opływowym kształcie walca. W jego budowie wyróżnić możemy trzy podstawowe elementy:

  • naczynie szynkowaru (jego pojemność zależna jest od modelu, na który się zdecydujemy)

  • sprężynę

  • płytkę dociskową

  • pokrywkę z otworem na termometr

zestaw-szynkowar-sluszny-kes-1-5-kg-3131

Jak działa szynkowar?

Szynkowar - jakie to proste!

Złożenie szynkowaru jest banalnie proste. Należy jedynie ciasno wypełnić komorę doprawionym mięsem, docisnąć je sprężyną oraz nałożyć pokrywkę i przekręcić w pozycję umożliwiającą jej zablokowanie.


Obsługa również nie przysparza trudności, wypełniony szynkowar na czas parzenia umieścić należy w wysokim garnku z wodą. Świetnie sprawdzi się w tym celu garnek do gotowania szparagów. Najlepszym rozwiązaniem jest jednak kompletny zestaw, jakim jest szynkowar z płaszczem wodnym. Ponieważ w trakcie parzenia istotnym parametrem jest temperatura zarówno mięsa, jak i wody, dobrze jest wyposażyć się również w termometr umożliwiający taką kontrolę.

Wszystkie filmy

Wszystkie filmy

Obejrzyj Teraz

Jak zrobić wędlinę z szynkowara?

Zacznij od tego, na co masz ochotę. Czy będzie to pierś z kurczaka lub indyka, a może schab? Zastanów się czy chcesz wzbogacić mięso warzywami lub suszonymi owocami, następnie przygotuj swoje ulubione przeprawy i rozpocznij przygotowanie mięsa. W zależności od tego, na co padł Twój wybór, mięso możesz pokroić na kawałki lub przemielić przy pomoc maszynki, aby Twój blok mięsny miał gładki przekrój.

Mięso przypraw i przełóż do uprzednio przygotowanego szynkowaru. Wystarczy, że chwile wcześniej wyłożysz go woreczkiem, który podczas wyjmowania mięsa znacznie ułatwi ci ten proces. Jeśli chcesz przełożyć mięso dodatkami takimi jak warzywa lub suszone owoce, zrób to w momencie przekładania mięsa do szynkowara. Pamiętaj, aby zachować mięso przy okrągłej krawędzi urządzenia – dodatki staraj się umieścić w miarę równomiernie, wewnątrz bloku mięsnego. Załóż worek na górną część przygotowanej wędliny, dociśnij mięso sprężyną, a całe urządzenie zamknij pokrywą.

Następnie umieść w odpowiednim miejscu na pokrywce szynkowaru termometr, zanurz szynkowar w garnku z wodą i rozpocznij parzenie. Pamiętaj, aby dobrać poziom wody tak, aby był on nieco wyższy niż poziom wsadu (przygotowane mięso). Woda w czasie parzenia nie powinna przekroczyć 90°C. Po uzyskaniu wewnątrz potrawki ok. 69°C, szynkowar wyjmij z parzenia i schłodź. Kiedy ostygnie, umieść go w lodówce do całkowitego wystygnięcia. Po wystudzeniu Twoja wędlina będzie gotowa do spożycia!

1_szy_.png
preview-lightbox-2-szy.jpg
preview-lightbox-3-szy.jpg
4_szy_.png

Szynkowar - gdzie i jaki kupić?

Aby przygotować danie w szynkowarze potrzebujesz dostosowanego do swoich potrzeb szynkowaru, a dokładniej mowa tu o jego pojemności. Jaki szynkowar wybrać? Który szynkowar jest lepszy i który warto kupić? Śpieszymy z pomocą!

 

Jeśli przygotowujesz wędlinę tylko dla siebie polecamy Ci szynkowar o pojemności 0,8 kg. Modele o większej pojemności świetnie sprawdzą się dla większej liczby osób np. podczas spotkań z przyjaciółmi czy rodzinnych uczt. Najlepszy szynkowar to taki, który pozwoli Ci przyrządzić wystarczającą dla Ciebie porcję mięsa czy potrawy wegetariańskiej. Jaka jest cena szynkowara? Wszystko zależy czy zdecydujesz się na sam przyrząd, czy kupisz go w zestawie. Sprawdź, czy tam gdzie chcesz kupić szynkowar dostępne są modele w zestawach. Bardzo często w sklepach można bowiem spotkać zestawy szynkowaru z termometrem i woreczkami. Porządanym przez wiele osób zestawem jest szynkowar z garkiem i sitkiem, które pozwala na wygodne gotowanie szparagów i makaronu, a także smażenie frytek. Nowością jest również szynkowar z płaszczem wodnym, którego specjalna budowa sprawia, że urządzenie nie dotyka dna garnka, przez co otaczająca go woda tworzy wokół niego płaszcz wodny niepozwalający na przesuszenie wsadu. 

szynkowar-male-co-nieco-0-8-kg-313008_.j
Szynkowar 1,5 kg
Szynkowar o pojemności 3kg

Szynkowar 0,8 kg

Szynkowar 1,5 kg

Szynkowar 3 kg

Zestaw szynkowar słuszny kęs 1,5 kg

Zestaw z szynkowarem 1,5 kg

Zestaw z szynkowarem z płaszczem wodnym

Szynkowar z płaszczem wodnym

Wędliny z szynkowara

PRZEPISY

Jak przygotować mięso - schab, indyka, mielonkę, szynkę, kurczaka z szynkowara?

Przedstawiamy sprawdzone przepisy mięsne i wegetariańskie!

potrawka-z-kurczaka-i-miesa-mielonego-op

Pomocny sprzęt - akcesoria do szynkowara

Wybierając idealny szynkowar do swojej kuchni - pamiętaj, że podczas przygotowywania smacznych posiłków przydadzą Ci się również akcesoria w postaci woreczków do szynkowara, garnka z sitkiem oraz termometru kulinarnego.

Woreczki do szynkowara to bardzo ważny element, który ułatwia przygotowywanie w nim ulubionych potraw. Wykorzystanie woreczków sprawia, że zarówno wkładanie jak i wyjmowanie potraw z urządzenia jest dziecinnie proste. Dzięki zastosowaniu termometru kulinarnego w prosty sposób sprawdzisz temperaturę wody oraz wsadu. Specjalna skala pozwoli Ci zaś na określenie optymalnej temperatury parzenia w zależności od wykorzystanego rodzaju mięsa. Wysoki i dedykowany szynkowarom garnek nie tylko ułatwi Ci korzystanie z szynkowara - dzięki dołączonemu do zestawu sitku, przy jego pomocy szybko i bezproblemowo ugotujesz szparagi i usmażysz frytki!

Garnek  koszem - do szynkowaru

Garnek do szynkowara

Woreczki do szynkowara
termometr.jpg

Woreczki do szynkowara

Termometr do szynkowara

310015.png

Mieszanki
ziół i przypraw
do szynkowaru

310700.png

Osłonka
z przyprawami
ostra

980008_4.jpg

Książka
z przepisami

Podziel się Twoją opinią:

oslonka-z-przyprawami-wloska-2-szt-310701.jpg

Osłonka
z przyprawami
włoska

bottom of page